Brændefyring er CO2-neutral energi
Den offentlige debat om emnet kan skabe tvivl. Men den officielle holdning er klar.
Skorstensfejerlauget
12-2-2024
Træ er en CO2-neutral energikilde, og træ er verdens mest klimavenlige råstof. Blandt andet fordi vi i den vestlige verden planter langt mere skov, end vi fælder.
Skovene binder og lagrer enorme mængder CO2, mens træerne vokser, og ved afbrænding frigøres kun den CO2-mængde, der er bundet i træet. Når vi samtidig får mere og mere skov, er brændefyring både en CO2-neutral og en vedvarende energikilde.
Her er bæredygtig hugst af træer det, der gavner klimaet mest. Ved bæredygtig skovdrift kan man høste overskuddet af træ, uden at mindske den løbende træproduktion og uden at mindske CO2-lagringen i skoven.
Hvis vi lader træerne stå i skoven, så vil skovens CO2-optag og CO2-udledning balancere efter nogen tid – så fra et klimaperspektiv er det bedre at høste løbende for at holde gang i skovens klimamotor.
I en produktionsskov bliver træerne høstet for at producere tømmer til en lang række produkter såsom byggematerialer, møbler, døre, vinduer, papir osv. De mindste dimensioner og dårligste kvaliteter, grene, trætoppe og andet, der kategoriseres som affaldstræ, bruges til pejsebrænde og anden biomasse. Biomassen er altså et restprodukt af det, der ikke kan sælges til mere værdifulde formål.
(Kilde: Københavns Universitet) Videntjenesten på Københavns Universitet: Spørgsmål og svar om udledning af CO2 ved brændefyring)
Træ optager CO2 og afgiver den samme mængde, når det rådner eller afbrændes og giver energi. Derfor er brændefyring CO2-neutral.
Se flere spørgsmål og svar om CO2 her.